Pęczak z patelni

Pęczak z patelni

Po dłuższej przerwie już powracam, miałam trochę problem z oczami. Ale już wszystko już w porządku więc mogę, dalej szaleć w mojej malutkiej kuchni. Wczoraj nawet do późna piekłam domek z piernika, a dzisiaj mam w planie składać i dekorować.

Składniki:

100g kaszy pęczak
200g pieczarek
1 mały filet z kurczaka
1 papryka
½ pęczka zielonej pietruszki
1 cebula szalotka
½ brokuł
1łyżka masła
2 łyżki oleju
przyprawa do kurczaka
sól, pieprz

 

 

Wykonanie:

Kaszę ugotować w osolonej wodzie (szklanka kaszy, dwie szklanki wody).
Filet z kurczaka pokroić na kawałki i podsmażyć na oleju z dodatkiem przyprawy do kurczaka.
Brokuł pokroić na mniejsze kawałki i chwilę (2-3 minuty) gotować w osolonej wodzie.
Cebulę drobno pokroić i podsmażyć z pieczarkami pokrojonymi w talarki na maśle, pod koniec dodać pokrojona paprykę. Chwilę podsmażyć aż warzywa zmiękną.

Gdy warzywa będą już miękkie dodać, kaszę i natki pietruszki, doprawić do smaku sól, pieprzem i wszystko wymieszać. Na koniec dodać brokuł i ponowie delikatnie wymieszać.

 

5 Responses to Pęczak z patelni

  1. Salvador Dali napisał(a):

    o ja.. zapalenie to nic, a nic dobrego! 🙁 Współczuję, ale cieszę się, że już wszystko okey! 🙂

    Mam nadzieje, że pochwalisz się domkiem? To nie lada wyzwanie!

    A pęczaku nigdy nie jadłam 🙁 Aż żałuję, bo zawartośc patelni wygląda zachęcająco!

  2. galantyna.pl napisał(a):

    Bardzo smakowicie wygląda.

  3. Ania napisał(a):

    uwielbiam takie mixy!:) fajnie że wróciłaś do zdrowia:)

  4. Agnieszka napisał(a):

    Uwielbiam takie dania:)

  5. Natalia - Poezja Smaku napisał(a):

    Pęczak bardzo lubię – coś dla mnie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *