Paluszki serowe z sosem tzatziki

Paluszki serowe z sosem tzatziki

Przepis na paluszki serowe z sosem tzatzikowym, syn przyniósł ze szkoły po warsztatach kulinarnych. Potrafią wykonać je nawet ośmioletnie dzieci pod opieką dorosłych.
W szkole zamiast paluszków wycinali foremkami, więc w domu też musiały być robione foremkami.


Składniki na paluszki
125g mąki
140g sera
85g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta białego pieprzu
¼ łyżeczki soli
60 ml wody


Wykonanie :
Nagrzać piekarnik do 205 stopni Celsjusza. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczeniem białym pieprzem, solą, startym serem i masłem, aż wszystko się połączy. Stopniowo dodawać wodę, aż powstanie gęsta masa.
Na powierzchni lekko posypanej mąką, zrolować kawałki ciasta w formę pałeczek, troszkę grubszych niż ołówki. Pociąć pałeczki na 10-15 cm kawałki. Ułożyć je na blasze do pieczenia.
Piec w temperaturze 205 stopni Celsjusza przez 5-10 min do momentu, gdy paluszki będą rumiane.

 


Sos Tzatziki
150 ml jogurtu naturalnego
50g majonezu
1 ogórek zielony-obrany, pokrojony w kostkę, bez gniazd nasiennych
1 łyżka oleju
Sok z ¼ cytryny
Sól i pieprz, cukier do smaku
1 łyżka posiekanego świeżego koperku
2 ząbki czosnku, obrane


Wykonanie:
Jogurt wymieszaj z majonezem, ogórkiem, koprem i czosnkiem drobno posiekanym. Dodaj sok z cytryny, oraz dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Przełożyć do salaterki, przykryć i wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki aby uzyskać jak najlepszy smak

 

Paluszki bardzo szybko znikają z talerza, zwłaszcza gdy są podawane razem z sosem tzatzikiowym.

One Response to Paluszki serowe z sosem tzatziki

  1. Salvador Dali napisał(a):

    ale fajny pomysł! 🙂 No i te warsztaty dla dzieciaków-  super 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *