Orzechowe ciasteczka z galaretką

Ostatnie ciasteczka na święta.

Składniki:
375 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
250 g masła
1 białko
125 g mielonych orzechów laskowych

Dekoracja:

100g cukru
1 galaretka

Wykonanie:

W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać pokrojone zimne masło, białko i mielone orzechy. Ze składników zagnieść kulę, zawinąć w folię, włożyć na ok. 30 minut do lodówki. Ugotować galaretkę w 400 ml wody i odstawić do ostygnięcia.

Po schłodzeniu ciasto wałkować na grubość 4 mm w połowie ciasteczek zrobić okienko, piec ok 12 minut w nagrzanym  piekarniku do 180 stopni.

Z niewielkiej ilości wody i cukru zrobić lukier posmarować nim pełne ciasteczka a następnie przykryć ciasteczkiem z okienkiem. Gdy galaretka zacznie tężeć wlać do ciasteczek.

3 Responses to Orzechowe ciasteczka z galaretką

  1. Pan Deserek :) napisał(a):

    Wygladają wspanale więc porywam kilka do herbatki 🙂

    Pyszności!!

  2. Smaczny Kąsek napisał(a):

    Pięknie się prezentują! Na pewno będą ozdobą niejednego świątecznego stołu! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *