Oponki z serem
Dzisiaj polecam oponki z serem
Składniki
500g sera białego
500 g mąki
100 g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
4 żółtka
1 lekko kopiasta łyżeczka sody
1 łyżeczka octu
250 ml kwaśnej śmietany
olej do smażenia
cukier puder do posypania
wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, następnie zrobić wgłębienie dodać biały ser (jeżeli ma grudki przepuścić przez praskę), śmietanę, sody, octu cukru i żółtka. Wszystko razem zagnieść.
Zagniecione ciasto wałkować na grubość ok 5 milimetrów. Wykrawać krążki dużą szklanką a w środku zrobić mniejsze kieliszkiem.
Przy wałkowaniu podsypujemy mąka aby ciasto się za bardzo nie przyklejało, ale nie zbyt dużo bo będzie się tłuszcz pienił.
Tłuszcz rozgrzać w garnku, aby sprawdzić czy już jest gorący wrzucamy mały kawałek ciasta i jak zaraz wypłynie na to tłuszcz jest nagrzany. Smażyć do zarumienienia się, wyciągać na papier aby osączyć z tłuszczu. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.
Leave a Reply Cancel reply