Olej ze słonecznika

Olej ze słonecznika, który dostałam do przetestowania firmy „Zielony Nurt” jest pozyskiwany z najwyższej jakości słonecznika i jest tłoczony na zimno. Zawiera kwasy wielonienasycone oraz witaminę E. Tłuszcze te obniżają poziom złego cholesterolu (LDL), zmniejszając tym ryzyko miażdżycy i zawału serca. Natomiast witamina E wspomaga układ odpornościowy.

olej

Olej można zobaczyć TUTAJ

Olej słonecznikowy ma też zastosowanie w kosmetologii, wcierany w skórę ogranicza powstawanie zmarszczek oraz utrzymuje nawilżenie skóry.

Olej ten należy spożywać na zimno lub jako dodatek do potraw duszonych lub gotowanych. Nie należy go podgrzewać do temperatury 100 stopni.

Wkrótce umieszczę potrawę z dodatkiem oleju.

4 Responses to Olej ze słonecznika

  1. Salvador Dali napisał(a):

    bardzo zdrowy! 🙂

    Ma wiele nienasyconych kwasów, które są nam bardzo potrzebne 🙂

  2. Beata napisał(a):

    Właśnie ostatnio się zastanawiałam jaki olej kupić, głównie do sałatek. Uwielbiam z pestek dyni, lniany… ale może dla odmiany wypróbuję taki ze słonecznika 🙂 

  3. Natalia - Poezja Smaku napisał(a):

    Bardzo lubię jego smak w tradycyjnych, polskich sałatkach z kapusty czy marchewki 🙂

  4. Agnieszka napisał(a):

    Do sałatki z kapusty jest idealny. Używam czasami, ale innej firmy. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *