Ogórkowa w nowej odsłonie

Ogórkowa w nowej odsłonie

Przeglądając gazety wpadł i w oko przepis na zupę ogórkową, ale ze świeżych ogórków. Okazała się bardzo smaczna i zniknęła bardzo szybko.

Składniki:

500g zielonych ogórków
1 l wywaru drobiowego
1 pęczek koperku
4 duże ziemniaki
1 cebula
½ szklanki śmietany 30 %
2 łyżki masła
sól, pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić i przecisnąć przez praskę. Cebulę oraz ogórki obrać, po czym zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę. Dodać ogórki oraz koperek i przez chwilę dusić. Następnie warzywa zalać wywarem i gotować ok 10 minut. Po upływie tego czasu zawartość garnka zmiksować. Dołożyć ziemniaczane puree. Składniki wymieszać, doprowadzić do wrzenia i połączyć ze śmietaną. Doprowadzić do smaku solą i pieprzem.

6 Responses to Ogórkowa w nowej odsłonie

  1. karmel-itka napisał(a):

    mały chcochlik się wkradł.. zabrakło Ci ogórków, za to masz w recepturze dwa razy podane ziemniaki :]

     

  2. Salvador Dali napisał(a):

    ooo.. ze świeżych? Zaskakujące, aczkolwiek brzmi pysznie!

    Spróbowałabym z chęcią 😉

     

    A do placuszków możesz dać inne owoce-np. jeżyny (polecam!), porzeczkę, czy nawet jabłko 😉

  3. Ania napisał(a):

    widziałam na paru blogach przepis na ogórkową ze świeżych ogórków i również mnie bardzo intryguje:) muszę kiedy spróbować:)

  4. Agnieszka napisał(a):

    Ogórkowa to moja ulubiona zupa i zawsze muszę ją mieć z ryżem;d

  5. Natalia - Poezja Smaku napisał(a):

    Taka ogórkowa to dla mnie nowość 🙂 Pyszna musi być!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *