Napoleonka

Napoleonka

Kto z nas czasami nie lubi zjeść coś słodkiego, doskonale smakuje z kremem Delecty do karpatki przygotowanym tylko z zimnym mlekiem, nie potrzeba wtedy dodawać masła i jest mniej kaloryczna.

Przepis do pobrania –> Napoleonka (858)

Składniki na 10 porcji:

45 dag mrożonego ciasta francuskiego
1 opakowanie kremu karpatka
2 szklanki mleka
20 dag miękkiego masła
1 szklanka śmietany kremówki
1 śmietan –fix do usztywnienia śmietany
3 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy

Wykonanie:

Z mrożonego ciasta,  stosując się do przepisu na opakowaniu upiec 3 placki.

W szklance mleka rozmącić krem karpatka. Pozostałe mleko zagotować, wlać krem z mlekiem i ciągle mieszając, ponownie zagotować. Całość pozostawić do ostudzenia, mieszając od czasu do czasu. Zimny krem dodać do masła, cały czas miksując. Śmietanę ubić, do ubijania śmietany dodać śmietan-fix i cukier waniliowy.

Przestudzony pierwszy placek posmarować kremem, przykryć drugim, posmarować go pozostałym kremem i bitą śmietaną. Przełożyć trzecim plackiem i posypać cukrem pudrem.

6 Responses to Napoleonka

  1. Salvador Dali napisał(a):

    to rozwarstwione francuskie ciacho-mmm! rozpływam się <3

  2. Ervisha napisał(a):

    Z ciastem francuskim na pewno była smaczna 🙂

  3. Galantyna.pl napisał(a):

    Wygląda tak apetycznie, że aż oczu nie mogę "nasycić"…ale i tak wolałabym nasycić żołądek:)

  4. Ania napisał(a):

    też robię na gotowym cieście francuskim, czasem sama krem zrobię, a czasem gotowy – i tu pomijam właśnie masło:)

  5. madlene17 napisał(a):

    Wygląda rewelacyjnie, aż ślinka cieknie:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *