Pomysłowa kuchnia
Napoleonka z kremem budyniowym

Napoleonka z kremem budyniowym

Napoleonka z kremem budyniowym

Kremówkę można przygotować z gotowego ciasta francuskiego lub przygotować samodzielnie.

Składniki na ciasto francuskie:

500 g mąki pszennej
9 g soli
45 g masła do gruntu
232 ml wody
330 g masła do laminowania
50 g mąki do ciasta tłuszczowego

Wykonanie:

Przygotowanie ciasta podstawowego – gruntu.

Ciasto można wyrobić w robocie lub zagnieść ręcznie.

Z mąki, wody i rozpuszczonego masła zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić w chłodne miejsce.

Przygotowanie  ciasta tłuszczowego

papier do pieczenia składamy na kwadrat 20 cm x20 cm (boki składamy do góry aby nam masło nie wyszło), na spód papieru podsypujemy mąkę na to kładziemy kawałki masła i ponownie posypujemy mąką. Przez papier masło rozwałkowujemy na bardzo cienki kwadrat (20×20 cm), odstawiamy do schłodzenia.

Schłodzone ciasto podstawowe, rozwałkowujemy na gwiazdę )na środku zostawiamy grubsze ciasto a cztery boki na cięższe ), na środek ciasta kładziemy schłodzone masło i składamy cieńszymi bokami do środka.

Sposób składania ciasta francuskiego pokazany jest na filmie. Na filmie jest nieco inny przepis na ciasto francuskie ale tak samo można składać.

Ciasto przed pieczeniem nakłuć widelcem ( w trakcie pieczenia jak bardzo rośnie również można nakłuć widelcem). Piec w temperaturze 210 -220 stopni aż się zarumieni.

Gotowe upieczone placki można przekładać jeszcze ciepłym kremem. Na koniec posypać cukrem pudrem.

Przygotowanie kremu

Składniki:
500ml mleka 3,2%
25 g masła
2 żółtka
100g cukru
cukier waniliowy
60 g mąki pszennej
35 g mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Zagotować ok 4/5 mleka z połową cukru i cukrem wanilinowym. Żółtka połączyć z resztą cukru utrzeć rózgą, a następnie połączyć z mąka pszenną i mąką ziemniaczaną, wszystko dokładnie wymieszać.

Wrzące mleko wlać do  masy mączno-jajecznej, cały czas mieszając. Powstałą masę przelać do rondla i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować ok 3 minut. Masę zdjąć z ognia lekko ochłodzić i dodać  masło i dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia się masła.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: