Naleśniki na maśle klarowanym z białym serem

Dzisiaj polecam pyszne naleśniki na maśle klarowanym z białym serem na słodko i owocami.

Dzięki dodatkowi klarowanego masła naleśniki maja złoty kolor i są bardzo delikatne.

Składniki na 12 sztuk

200 g mąki
480 ml mleka
2 jajka
3 łyżki stopionego masła klarowanego
łyżeczka cukru

Masa serowa

200 g sera twarogowego
100 ml śmietanki 30 %
2 łyżki cukru pudru
cukier wanilinowy

Masło klarowane do smarowania patelni

Wykonanie

Składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać mikserem i odstawić na 10 minut. Ciasto będzie dość rzadkie ale jest w porządku.

Patelnie przed smażenie smarować masłem klarowanym przy pomocy  pędzelka.

Na rozgrzaną patelnię wlewać niewielką ilość ciasta i bardzo szybko rozprowadzić na całej powierzchni patelni. Następnie smażyć najpierw z jednej strony, aż będzie złotobrązowa, a następnie z drugiej strony.

Przygotowanie masy serowej

Twaróg przełożyć do miski dodać cukier puder i cukier wanilinowy, rozgnieść widelcem i wymieszać.  Naleśniki smarować nadzieniem i składać w trójkąty.

Leave a Reply