Nachosy z pikantną salsą

Nachosy z pikantną salsą

Dzisiaj polecam nachosy z pikantną salsą.

Nachosy z pikantną salsą
Nachosy z pikantną salsą

Składniki na nachos:

2 szklanki  mąki pszennej
2 szklanki  mąki kukurydzianej
1 szklanki gorącej wody
6 łyżek oleju
1 łyżeczka słodkiej papryki
odrobina chili
1/2 łyżeczki tymianku
sól, pieprz

Składniki na salsę:

100 g przecieru pomidorowego
1 cebula dymka
1 ząbek czosnku
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól, chili

Wykonanie:

Nachos

Mąki mieszamy z przyprawami. Dodajemy do nich olej i wrzątek, intensywnie mieszamy widelcem, a następnie zagniatamy. Odstawiamy na pół godziny. Następnie cienko rozwałkowujemy ciasto i kroimy je na niewielkie trójkąty. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 10 min.

Sos pomidorowy

Cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek smażymy na szklisto na odrobinie oliwy. Dodajemy na patelnię cukier, rozpuszczamy go i dolewamy do niego przecier pomidorowy. Doprawiamy do smaku. Gotujemy na dużym ogniu, intensywnie mieszając, aż sos zgęstnieje.

Nachosy z pikantną salsą doskonale nadaje się jako przekąska, na grilla lub zabawę z przyjaciółmi.

2 Comments Add yours

  1. Malwina napisał(a):

    Domowe zdecydowanie najlepsze. Z taką salsą muszą smakować obłędnie 🙂

  2. na imprezę lub do filmu idealne! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *