Mus z ciemnych winogron

Mus z ciemnych winogron

 Mus z ciemnych winogron

Wykonanie musu z ciemnych winogron nie jest zbyt skomplikowane ale czasochłonne, ale naprawdę warto. Winogron dokładnie myjemy, a następnie odrywamy wszystkie kuli, uważając aby nie było żadnych zanieczyszczeń (małych robaczków lub suchych liści). Poobrywane kulki dajemy do garnka, na spód wlewamy ok 100 ml wody aby nam się nie przypaliły owoce.

 Gotujemy na małym ogniu do momentu aż wszystkie owoce się nie rozgotują. Przestudzony sok przecedzamy przez sito aby pozbyć się pestek.

Mus z ciemnych winogron

Syrop jest trochę kwaśny. Jeżeli chcemy podać z bitą śmietana to nie musimy słodzić, ale jeżeli akurat nie mamy śmietany proponuję dosłodzić.

Mus z ciemnych winogronMus z ciemnych winogron

W zależności ile wyszło nam gotowego syropu, dodać tyle żelatyny (na opakowaniu żelatyny jest podane jak się ją przygotowuje, na jaką ilość płynów).

Gotowy mus przelać do salaterek i odstawić w zimne miejsce. Ja podałam z bitą śmietaną i wiórkami kokosa.

Ja zrobiłam z ok 3 kg winogron i wyszło mi ok dwóch litrów musu z ciemnych winogron.

One Response to Mus z ciemnych winogron

  1. Salvador Dali napisał(a):

    nigdy takiego nie jadłam! zaskakujące, ale jednocześnie intryguje mnie smak! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *