Muffinki cytrynowe

Muffinki cytrynowe

Dzisiaj polecam coś na osłodę muffinki cytrynowe.

Muffinki cytrynowe
Muffinki cytrynowe

Składniki:

300g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

150 g cukru

szczypta soli

1 opakowanie cukru wanilinowego

2 jajka

250 ml jogurtu naturalnego

125g masła

skórka otarta z 2 cytryn

sok z jednej cytryny

Muffinki cytrynowe

Wykonanie:

Cytryny dokładnie umyć, a następnie sparzyć we wrzątku ok 30 sekund. Ostudzone cytryny trzemy na małych oczkach tak, aby kawałki nie były zbyt duże. Z otartej jednej cytryny wyciskamy sok i dodajemy do ciasta.

Mąkę mieszamy z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia i skórką z cytryny.

Masło rozpuścić i przestudzić. Jajka lekko roztrzepać, dodać jogurt przestudzone masło.

Mokre składniki połączyć ze suchymi i na koniec dodać sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać, ciasto wylać do papilotek.

Muffinki cytrynowe

Piec ok 20-22minuty w temperaturze 180 stopni.

One Comment Add yours

  1. Magda pisze:

    Bardzo lubię muffinki, cytrynowe na pewno są pyszne 🙂

Dodaj komentarz