Młoda kapusta, gołąbki, kapusta zasmażana

Młoda kapusta, gołąbki, kapusta zasmażana

Moja propozycja na wiosenny obiad :młoda kapusta, gołąbki, kapusta zasmażana

 Młoda kapusta ,gołąbki z młodej kapusty
Młoda kapusta ,gołąbki z młodej kapusty

Gołąbki z młodej kapusty[/caption]

Przepis na gołąbki

Ja zużyłam trzy główki  kapusty
4 woreczki ryżu po 125g
400g mięsa mielonego
1 cebula podsmażona na oleju (ok 2 łyżek)
1 sos ziołowo-czosnkowy knorr
sól, pieprz do smaku
2 jajka

Wykonanie

Kapustę obrałam z wierzchnich liści (tych odstających), i sparzyłam we wrzątku, bardzo krótko bo liście są bardzo delikatne. Po wystudzeniu z listków delikatnie ściąć zgrubienie.
Ugotowany ryż wymieszać z mięsem mielonym, przyprawami i jajkiem. Dokładnie wymieszać aby przyprawy i cebulka dobrze się wymieszały.
Tak przygotowany farszem zwijamy gołąbki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Uszkodzonymi liśćmi przykrywamy gołąbki, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, zalewamy bulionem do ¾ wysokości naczynia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok 180 stopni przez ok 1,5 godziny.
Teraz pozostaje nam pytanie co zrobić z bardzo malutkimi liśćmi z kapusty, albo tymi porwanymi co za długo  się parzyły we wrzątku, szkoda wyrzucić bo młoda kapusta o tej porze roku jest jeszcze droga.
Ja proponuje zrobić kapustę zasmażaną

Gołąbki z młodej kapusty i kapusta zasmażana
Gołąbki z młodej kapusty i kapusta zasmażana

Przepis na kapustę zasmażaną

Młoda kapusta ( jeżeli mamy kapustę z pozostałości z gołąbków krócej dusimy bo jest już sparzona, a jeżeli mamy zielona kapustę musimy dusić dłużej)
1 pęczek zielonej pietruszki
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek koperku (jeżeli mamy mało kapusty to oczywiście dajemy mnie koperku, pietruszki i szczypiorku)
2-3 łyżki oleju
zioła prowansalskie, sól, pierz do smaku.

Wykonanie

Kapustę drobno pokroić dodać pokrojona zieleninę i olej. Dusić do miękkości kapusty mieszając co jakiś czas i podlewając wodą aby się nie przypaliło. Jak kapusta będzie już miękka doprawić do smaku. Ja daje takie przyprawy jakie napisałam ale można przyprawić według własnego uznania, myślę że można też dodać na koniec odrobinę śmietany lub przecieru pomidorowego.

 

 

 

One Comment Add yours

  1. mniam 🙂 uwielbiam młodą kapustkę, a gołąbki z niej również robię 🙂

Dodaj komentarz