Mini ptysie

dnia

Mini ptysie

Jak dokładnie przygotować ciasto parzone możemy zobaczyć tu http://podstawygotowania.pl/2019/05/07/jak-przygotowac-ciasto-parzone-karpatka/

Składniki na ciasto parzone:
250 ml wody (1 szklanka)
125 g margaryny
5 jaj
150 g mąki pszennej (1 szklanka)

Wykonanie:

Zagotować wodę z tłuszczem, dodać mąkę. Podgrzewać na małym ogniu (ok 1 minuty), energicznie mieszając masę aby się nie przypaliła. Odłożyć do wystudzenia (najlepiej przełożyć do miski szybciej się wystudzi). Do chłodnej masy wbijamy po jednym jajku i miksujemy na wysokich obrotach, ok 5 minut. Im dłużej ubijamy, tym więcej wtłaczamy powietrza.

Na formie wyłożonej papierem do pieczenia nakładamy łyżka lub szprycą małe porcje ciasta.

Piec w piekarniku bez termoobiegu.
Zawsze wkładamy do gorącego piekarnika i nie otwieramy podczas pieczenia, bo ptysie nam opadną.
Przez pierwsze 10 minut pieczemy w temperaturze 220 stopni. Po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze ok 10 minut, do uzyskania złocistego koloru.

Składniki na masę:

250 ml schłodzonej kremówki 30%
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru malinowego lub cukru pudru

Wykonanie :

Śmietanę ubijamy na sztywno,następnie dodajemy cukier i serek mascarpone. Dzięki cukrowi z dodatkiem malin masa barwi nam się na różowo. Ptysie przekroić i nakładać masę, udekorować owocami.

Dodaj komentarz