Masło czy margaryna co wybrać do pieczenia

Masło czy margaryna co wybrać do pieczenia

Do wypieku ciasta, potrzebne są podstawowe składniki jak: mąka, jajka, oraz tłuszcz. Ale jaki tłuszcz wybrać? To jest pytanie margarynę czy masło.|
Jest niepisana zasada że masło można zastąpić margaryną , ponieważ oba produkty mają taką sama procentową zawartość tłuszczu. Chociaż ze względów smakowych zawsze masło wygra. Masło robi się ze śmietany zebranej z mleka i dlatego jest bogatsze w nasycone kwasy tłuszczowe. Natomiast margaryna składa się głownie z olejów roślinnych i tłuszczu, dlatego zawiera więcej zdrowszych nienasyconych prostych  kwasów  tłuszczowych. Z tego względu osoby dbające o linię i zdrowie znacznie częściej sięgają po margarynę.

caption id="attachment_3818" align="aligncenter" width="600"]Masło czy margaryna co wybrać do pieczenia Masło czy margaryna co wybrać do pieczenia[/caption]

Jakiego tłuszczu używamy najchętniej?

Pięć ważnych pytań dotyczących pieczenia, na które warto znać odpowiedź.
Jaki tłuszcz najlepiej nadaje się do pieczenia ciast i ciasteczek?
Zdecydowanie masło. Ale można je zastąpić margaryną. Ciasto kruche z dodatkiem margaryny nawet nieco łatwiej wyrobić, bo jest ona twardsza od masła. Kruche ciasto zagniecione z masłem trzeba dłużej chłodzić. Ważne: ten rodzaj ciasta należy  wyrabiać energicznie i krótko, bo zbyt długo zagniatane robi się elastyczne i po upieczeniu nie będzie kruche.
Jak zastąpić podaną w przepisie ilość masła?
Masło zastępujemy margaryną w stosunku 1:1. Ale margaryna musi nadawać się do pieczenia. Taką informacje znajdziemy na opakowaniu. Natomiast należy zachować duża ostrożność w przypadku wszelkich produktów do smarowania o obniżonej zawartości tłuszczu. Te w zasadzie nie nadają się do wypieków i mogą spowodować, że ciasto kruche będzie grudkowate. Ponadto zdecydowanie zmieniają smak wypieków.

Masło czy margaryna co wybrać do pieczenia

Masło czy margaryna co wybrać do pieczenia


Czy do pieczenia można używać oleju?
Olej można dodawać tylko do ciast ucieranych, na przykład do piaskowego, ale w żadnym wypadku do innych rodzajów.
W jaki sposób przygotować ciasto by było mniej tłuste?
Masło można częściowo zastąpić produktami mlecznymi, na przykład maślanką, twarogiem lub jogurtem. Ale najpierw warto spróbować zrobić ciasto z niewielką ilością zamienników. na początek wystarczy zastąpić nimi nie więcej niż dziesięć procent masła.
Jaki tłuszcz smakuje najlepiej?
Pod względem smakowym masło nie ma sobie równych, nadaje też wypiekom subtelny, ale wyczuwalny aromat.

Myślę że chociaż trochę pomogłam wam podjąć decyzję jaki tłuszcz wybrać.

3 Responses to Masło czy margaryna co wybrać do pieczenia

  1. agibabu napisał(a):

    świat pełen jest przepisów na doskonałe ciasta na różnych olejach roślinnych; wystarczy poczytać przepisy wegan lub alergików; na margarynie i maśle świat się nie kończy; poza tym to chyba nie do końca prawda, że margaryna przyczynia się do zdrowego odżywiania

  2. mrt napisał(a):

    Jakiekolwiek zdrowotne właściwości margaryny to dawno obalony mit, który rozpowszechnili producenci margaryny w latach 80-90. To są utwardzone tłuszcze roślinne, czyli najgorsze z możliwych. Kalorii mają tyle samo, więc też nie dla osób 'dbających o linię', chyba że mówimy o sztucznych margarynach light, ale na takich wypieki się nie udadzą. Margaryna w ogóle psuje smak każdego ciasta. Dla mnie wybór jest prosty: oleje i masło.

  3. Jak już piekę to zdecydowanie wybieram masło 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *