Masło klarowane – film

Masło klarowane -film

Jak przygotować masło klarowane – film.

Masło klarowane- film
Masło klarowane- film

Masło klarowane  wytwarza się poprzez podgrzanie masła, odparowanie z niego wody i oddzielenie od tłuszczu innych cząstek stałych. Dzięki temu nadaje się do smażenia w wysokich temperaturach.

Gotowy produkt można znaleźć na sklepowych półkach, ale warto przygotować go samemu w domu. Takie oczyszczone, przefiltrowane masło można  przechowywać nawet przez miesiąc bez obaw, że się zepsuje – i to bez konieczności trzymania go w lodówce.

Masło klarowane ma szerokie zastosowanie w kuchni. Można je wykorzystywać do smażenia, gotowania, do robienia sosów, a nawet do pieczenia ciast.

Masło wrzucamy do garnki i stawiamy na małym ogniu. W taki sposób ulega ono stopniowemu roztopieniu. Kiedy masło jest już całkowicie roztopione, na powierzchni pojawia się piana, czyli kazeina, która delikatnie zbieramy. Gdy ściągniemy już wszystką piany, pod spodem ukaże się nam czyste masło.

 

Dodaj komentarz