Małe pączki serowe

Małe pączki serowe

Dzisiaj polecam małe pączki serowe.

Składniki:

300g twarogu
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
3 jajka
 żółtko
opakowanie cukru wanilinowego
5 łyżek cukru
2,5- 3 szklanki mąki pszennej
1 ½  łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
łyżeczka octu
olej do smażenia
cukier puder


Wykonanie:

Twaróg przepuścić przez praskę, dodać śmietanę, mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Następnie dodać cukier, ocet i jajka. Wszystkie składniki dokładnie.

Ciasto dokładnie wyrobić aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Ciasto rozwałkować na grubość pół centymetra i wycinać krążki literatką.

Pączki smażyć w oleju rozgrzanym do 175 stopni (po wrzuceniu kawałka ciasta powinno szybko wypłynąć na powierzchnię), z obu stron na złoty kolor.

Po wyciągnięciu pączki osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Wystudzone pączki posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz