Makaron z sosem kaparowym

Makaron z sosem kaparowym

Składniki:

40 dag makaronu świderki
30 dag pieczarek
3 łyżki kaparów
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki białego wina
3 łyżki oliwy z oliwek
po 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i szczypiorku
1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
szczypta cukru
sól, pieprz, zioła prowansalskie

 

 

Wykonanie:

Umyte pieczarki pokroić w plasterki. Koncentrat pomidorowy wymieszać z winem i szczyptą cukru. W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić pieczarki i smażyć ok 5 minut, dodać koncentrat, gotować na dość silnym ogniu do wyparowania płynu. Wsypać posiekane kapary i wlać śmietanę, dusić pod przykryciem na małym ogniu, kilka minut. Pod koniec doprawić do smaku przyprawami, wymieszać z natką i szczypiorkiem, podgrzać.
Ugotować makaron, odcedzić, polać sosem.

4 Responses to Makaron z sosem kaparowym

  1. Ania napisał(a):

    pyszny obiad z makaronem w roli głównej:) u mnie też makaronowo:)

  2. Karolina napisał(a):

    super obiad z moim ulubionym makaronem 🙂

  3. martawkuchni.blog.pl napisał(a):

    uwielbiam dania z makaronem:) twoje prezentuje się fantastycznie:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *