Makaron z groszkiem, pieczarkami i szynką

Makaron z groszkiem, pieczarkami i szynką

Składniki na 4 porcje:

400 g makaronu wstążki
60 g masła
1 średnia cebula
200 g pieczarek
250 g mrożonego groszku
200g szynki
250 ml śmietany kremówki
1 żółtko
świeżo tarty parmezan

Wykonanie:

Ja przygotowałam samodzielnie makaron. Ale można użyć gotowy.
Groszek ugotować do miękkości.
Makaron ugotować al dente w dużym garnku w osolonej wodzie. Odcedzić i przełożyć z powrotem do garnka.
Pieczarki i cebulę  obrać, drobno pokroić. Masło rozpuścić na patelni, wrzucić cebule i pieczarki i obsmażyć na średnim ogniu stale mieszając, przez ok 5 minut.  Dołożyć groszek i szynkę.

Wymieszać w misce śmietanę z żółtkiem i przelać na patelnię. Dusić przez 5 minut pod przykryciem albo do dobrego rozgrzania się całości.

Sos wymieszać z makaronem lub podawać makaron przykryty sosem po wierzchu. Przed podaniem posypać parmezanem.

Dodaj komentarz