Makaron na ostro

Dzisiaj polecam makaron na ostro

Składniki:

po jednej papryce : czerwona,żółta i zielona
400g makaronu
80 ml (1/3 szklanka) oliwy oliwek
2 łyżki słodkiego sosu chili
1 łyżka czerwonego octu winnego
ser parmezan do posypania
2 średnie filety z kurczaka
przyprawa do kurczaka, sól, pieprz czarny świeżo mielony
2 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie

Pokroić paprykę na duże płaskie kawałki, oczyścić z nasion. Ułożyć kawałki skórą do góry pod nagrzanym rusztem i piec przez ok 8-10 minut, albo do czasu, aż skórka zacznie pękać i czernieć. Następnie podpieczoną paprykę przełożyć do woreczka foliowego i odstawić do wystygnięcia, następnie ściągnąć skórkę i pokroić miąższ na długie, cienkie paski.
Filet z kurczaka pokroić na kawałki , posypać przyprawą do kurczaka i dwoma łyżkami oliwy i podsmażyć na patelni.
Ugotować makaron al dente w osolonej wodzie.
Trzepaczką dokładnie wymieszać oliwę, sos chili i ocet; doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Makaron nałożyć na talerz dodać kurczaka posypać pieczoną papryką i polać przygotowanym sosem. Na górę zetrzeć parmezan i liski bazylii.

Leave a Reply