Leczo z patisonem

Leczo z patisonem

Przyznam się szczerze że prowadzenie bloga to fajna rzecz. Spytacie dlaczego?
Można poznać nowe smaki, na które już na sam widok byłam negatywnie nastawiona. A jak się okazuje wcale nie są takie złe, nawet  bym powiedziała dobre. Na słowo bardzo dobre musze jeszcze trochę więcej posmakować.
Zawsze gdy mój kochany mąż (bez którego ten blog by w ogóle nie powstał), gdy prosił mnie o leczo na obiad, to kupowałam gotowe w słoiku, dodawałam tylko kiełbaski i podawałam na stół. A sobie i dzieciom robiłam inny obiad. A tu się okazuje że jest bardzo smaczne. Jak nawet mi posmakowało i moje córeczce (może dlatego jej posmakowało że wróciła z obozu, a tam było niezbyt dobre jedzenie).

Składniki:

2 małe patisony
1 średnia cukinia
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
kilka pieczarek
1 duża cebula
80 g przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, papryka słodka i ostra w proszku do smaku

 

Wykonanie:

Patisona i cukinię myjemy i kroimy w kostkę. Ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę drobno pokroić. Kiełbasę pokroić w grubszą kostkę, a pieczarki w paski.

Paprykę pokrojoną w kostkę włożyć do garnka razem z cebulą, kiełbasą i pieczarkami. Dodać 250 ml wody i przecier pomidorowy, wszystko dusić pod przykryciem do miękkości. Gdy papryka będzie miękka doprawić do smaku. Na koniec dodać cukinię i patisona.

7 Responses to Leczo z patisonem

  1. Ania napisał(a):

    domowe leczo uwielbiam, a to ze słoika to jakiś wyrób nawet go nie przypominający. A z kiełbaską podsmażoną jest genialny w smaku:)

  2. Salvador Dali napisał(a):

    a mnie nie przekonuje leczo-papryka świeża to nie moja bajka 🙁

  3. galantyna.pl napisał(a):

    Często robię leczo, u nas cieszy się popularnością…tyle, że ja nie gotuję cukini czy kabaczka lecz najpierw obsmażam z cebulą i papryką na odrobinie oleju a potem duszę wszytko razem:)

  4. Natalia - Poezja Smaku napisał(a):

    Leczo jest tak proste, że warto je robić samemu 🙂 Ja dodaję jeszcze pomidory 🙂

  5. martawkuchni.blog.pl napisał(a):

    uwielbiam i już wiem co będzie jutro na obiad:) wygląda cudownie:)

  6. Agnieszka napisał(a):

    Leczo! Uwielbiam leczo! Pytanie czmeu jeszcze w tym roku nie robiłam? Muszę się wziąć do roboty;d

  7. mama-gotuje napisał(a):

    W sezonie na cukinie, kabaczki czy dynie u mnie często na stole gości leczo 🙂 z pomidorami, papryką, marchewką, cebulą. Moja dwuletnia córeczka chętnie je zajada 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *