Kurczak w cieście francuskim

kurczak w cieście francuskim

Dzisiaj polecam coś na ciepło  – kurczak w cieście francuskim, smaczna przekąska przed daniem głównym.

Składniki:

1 filet z kurczaka
2 łyżki oleju
30 dkg pieczarek
 cebula szalotka
 mała puszka kukurydzy
 łyżka masła
przyprawa do kurczaka
sól, pieprz do smaku
2 opakowania ciasta francuskiego w rulonie

1 jajko

Kurczak w cieście francuskim

Wykonanie:

Kurczaka pokroić w drobna kostkę, podsmażyć na oleju z przyprawą do kurczaka. Pieczarki umyć, obrać i drobno pokroić. Cebulkę pokroić i zeszklić na maśle, gdy już będzie zeszklona dodać pieczarki. Po wystudzeniu kurczaka i pieczarek wymieszać razem z kukurydza w misce. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdy już przygotujemy farsz, rozwijamy ciasto francuskie i układamy na nim farsz przez całą długość ciasta. Następnie delikatnie zwijamy roladę i wkładamy na ok. 20 minut do lodówki. W tym czasie nagrzewamy piekarnik na ok. 200 stopni. Po schłodzeniu smarujemy roztrzepanym jajkiem i odcinamy małe kawałeczki. Pieczemy  aż ciasto się zarumieni.

12 komentarzy

Leave a Reply