Kurczak w cieście francuskim

Kurczak w cieście francuskim

Składniki:

1 filet z kurczaka
2 łyżki oleju
30 dkg pieczarek
1 cebula szalotka
1 mała puszka kukurydzy
1 łyżka masła
przyprawa do kurczaka
sól, pieprz do smaku
2 opakowania ciasta francuskiego w rulonie

1 jajko

 

Wykonanie:

Kurczaka pokroić w drobna kostkę, podsmażyć na oleju z przyprawą do kurczaka. Pieczarki umyć, obrać i drobno pokroić. Cebulkę pokroić i zeszklić na maśle, gdy już będzie zeszklona dodać pieczarki. Po wystudzeniu kurczaka i pieczarek wymieszać razem z kukurydza w misce. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdy już przygotujemy farsz, rozwijamy ciasto francuskie i układamy na nim farsz przez całą długość ciasta. Następnie delikatnie zwijamy roladę i wkładamy na ok. 20 minut do lodówki. W tym czasie nagrzewamy piekarnik na ok. 200 stopni. Po schłodzeniu smarujemy roztrzepanym jajkiem i odcinamy małe kawałeczki. Pieczemy  aż ciasto się zarumieni.

12 Responses to Kurczak w cieście francuskim

  1. Salvador Dali napisał(a):

    wygląda rewelacyjnie! przekąska lub ciepłe danie-mmm 😉

  2. Aga napisał(a):

    nie no rewelacja

  3. Ania napisał(a):

    świetne by zabrac ze sobą:) fajne na kolację, przekąskę lub jako szybki obiad, gdy brak czasu:)

  4. Malwinka napisał(a):

    Świetna przekąska!

  5. basinepichcenie napisał(a):

    Uwielbiam ślimaczki z ciasta francuskiego. Ja najczęściej przesmażam na przyprawie gyros kurczaka, ale robiłam już też z wędlina, z kurczakiem z rosołu, z salami… zawsze wychodza pysznie. U mnie obowiązkowo z sosami domowej roboty, u nas najczęściej pojawia się czosnkowy 🙂

    Przy okazji zapraszam do mnie na konkurs
    http://basinepichcenie.blox.pl/2013/09/KONKURS-Do-wygrania-rondel-Eala-o-wartosci-190zl.html

  6. Słodka Babeczka napisał(a):

    Świetnie się prezentuje to danie!

  7. Students Kitchen napisał(a):

    Przepysznie wygladaja, zjadlabym! 🙂

  8. Natalia - Poezja Smaku napisał(a):

    Świetna przekąska, myślę że na imprezach przypadłaby do gustu każdemu 🙂

  9. Karolin napisał(a):

    Super przekąska 🙂

     

  10. galantyna.pl napisał(a):

    Pieknie wygląda, aż się chce schrupać!

  11. Agnieszka napisał(a):

    Z chęcią wypróbuję.

  12. zakateksmaku napisał(a):

    Często robię takiego kurczaka w cieście:) Pycha!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *