Kurczak po kijowsku

Kurczak po kijowsku

Będąc na wakacjach moim chłopakom, posmakował bardzo kurczak po kijowsku. Syn na kolacje zjadł kilka kawałków i w kółko powtarzał że muszę mu zrobić w domku. Po przyjeździe do domu długo zwlekałam, a zarazem słuchałam synka marudzenia „Kiedy zrobisz kurczaka po kijowsku”. W końcu córka poszperała i napisała mi przepis na kartce i razem położyli w kuchni. Nie było innego wyjścia wczoraj na obiad był kurczak po kijowsku.

Składniki:

4 filety
10 dag masła
1 pęczek natki
sok z ½ cytryny
2 łyżki mąki
2 łyżki bułki tartej
1 jajko
pieprz, sól, przyprawa do kurczaka
klarowane masło do smażenia

Wykonanie:

Masło z posiekaną pietruszką utrzeć mikserem, dodać kilka kropel soku z cytryny. Doprawić solą i pieprzem, uformować 4 wałki.

Filety delikatnie roztłuc (rozbijając bardziej brzegi),skropić sokiem z cytryny. Oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Na każdym filecie ułożyć masło, zwinąć w rulon, tak aby masło nie wypadło. Odstawić do lodówki na ok godzinę. Po schłodzeniu, kotlety panierować najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej.

Smażyć na maśle klarownym.

6 Responses to Kurczak po kijowsku

  1. Natalia - Poezja Smaku napisał(a):

    Nie spotkałam się z takim kurczakiem, ale dzieci na pewno wiedzą co dobre 🙂

  2. Salvador Dali napisał(a):

    szczerze powiem, że pierwszy raz spotykam się z takim kurczakiem.. :O

    Ale z chęcią bym zjadła, z dużą chęcią!

  3. Galantyna napisał(a):

    Bardzo apetczne mięsko, pożyczam przepis 🙂

  4. Ania napisał(a):

    bardzo lubię te kotlety 🙂

  5. Agnieszka napisał(a):

    Mam kolejny pomysł na kurczaka:)

  6. wyglada obłędnie:) ależ mi narobiłas smaku:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *