Krupnik po szwajcarsku

Krupnik po szwajcarsku

Zupy już dawno nam się przejadły, ale niedawno odnalazłam moją starą kziążkę kucharską (jeszcze mojej mamy) i tam znalazłam przepisy na pyszne (gęste) zuby. Gdzie ja nigdy takich nie znałam wczoraj robiłam na obiad i nie mogłam się jej oprzeć (zjadłąm dwa talerze) i smak jej czułam aż do wieczora. Jest bardzo pożywna i rozgrzewająca – polecam wszystkim. SMACZNEGO 🙂

Pobierz przepis:
Krupnik po szwajcarsku (792)
 

Składniki:

1 woreczek kaszy jęczmiennej średnio grubej
200 g porów
200g selera
2 marchewki
400 g białej kapusty

2 łyżki oleju
biały pieprz, listek laurowy, 3 goździki, sól
300g boczku wędzonego
300g wołowiny (antrykotu)
200 g ziemniaków
pół pęczka zielonej pietruszki

 

Wykonanie:

Kaszę dokładnie umyć w zimnej wodzie. Zagotować 2 litry wody, wsypać kaszę i gotować przez 30 minut pod przykryciem na małym ogniu. Wszystkie jarzyny umyć, oczyścić i drobno pokroić (można zetrzeć na tarce ). Rozgrzać olej w dużym garnku i mieszając obsmażyć na nim warzywa. Rozgnieść ziarnka pieprzu i dodać razem z liściem laurowym i goździkami do jarzyn. Boczek oraz wołowinę pokroić w kostkę dodać do warzyw, kasze razem z wodą przełożyć do garnka z warzywami i mięsem i gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez godzinę. Obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę i włożyć do zupy (pół godziny przed końcem gotowania). Przed podaniem doprawić do smaku i dodać pokrojoną natkę pietruszki.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *