Kruchy placek z rabarbarem i pianką

Po kilku dniach przerwy wracam z ciastem z rabarbarem. Co prawda piekłam je ponad tydzień temu, ale była rodzinna impreza i trochę zaliczałam lekarzy. Dziś już wiem że to tylko przeziębienie i czuje się lepiej. Nie muszę już siedzieć do późna na pogotowiu i mieć kolejnych ataków astmy.
No przestaję już marudzić i przechodzę do ciasta.  

Kruchy placek z rabarbarem
Kruchy placek z rabarbarem

Składniki na ciasto:
250g mąki
4 łyżki cukru
100g masła
1 jajko
2 żółtka

Składniki nadzienia:
1 kg rabarbaru
200g białka
2 łyżki cukru do posypania(ja użyłam trzcinowego)

Wykonanie:

Obrany i drobno pokrojony rabarbar włożyć do rondla, posypać 4 łyżkami cukru i wstawić do ciepłego piekarnika. Gdy puści sok, dokładnie osączyć.
Z mąki, masła, cukru i jajek zagnieść kruche ciasto i włożyć do lodówki na ok pół godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć do formy wyłożonej pergaminem, podpiec na złoty kolor.
Gdy ciasto się zarumieni ułożyć na cieście odsączony rabarbar.
Z dwóch białek i pozostałego cukru ubić pianę (na gorąco). Warstwę rabarbaru przykryć pianą i posypać cukrem (ja użyłam trzcinowego stąd złoty kolor) i wstawić do niezbyt gorącego piekarnika na kilka minut.

5 Comments Add yours

  1. Ania pisze:

    dobrze, że wszystko wraca do normy

    placek pyszny, ja robię bez pianki:)

  2. wygląda wyśmienicie:) Takie ciasto zawsze piekła moja mama:) pychotka:) mniam mniam:)

  3. galantyna.pl pisze:

    A ja jeszcze w tym roku nic nie piekłam z rabarbarem.

  4. cichy pisze:

    Ho ho… jak to mówi św.Mikołaj 🙂 Wygląda rewelacyjnie. Aż mi pięknie zapachniało.

Dodaj komentarz