Kruche ciasto z truskawkami i kruszonką

Kruche ciasto z truskawkami i kruszonką

Dzisiaj polecam kruche ciasto z truskawkami i kruszonką. Ciasto jest proste w wykonaniu bo zrobiły je same moje dzieci. Będąc rano na zakupach kupiłam truskawki, obrałam je i wypłukałam aby dzieciaki zjadły. Po kliku telefonach i po upływie kilku godzin do pracy przyniosły mi ciasto. Postarały się też oto aby zrobić zdjęcie i przy komputerze postawili kartkę z przepisem.

Kruche ciasto z truskawkami i kruszonkąKruche ciasto z truskawkami i kruszonką[/caption]

Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki cukru pudru
¾ kostki masła
3 duże żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany

Ok ½ kg truskawek ( przekroić na pół)

Składniki na kruszonkę:

185 g mąki
100g cukru
½ kostki masła
1 cukier waniliowy

Wykonanie:

Mąkę przesiać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki masło i dokładnie posiekać. Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść szybko ciasto, uformować w wałek, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut .

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Formę o wymiarach 33×23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i wyłożyć dokładnie nim dno. Podpiec w piekarniku aż będzie lekko złociste, lekko wystudzić. Truskawki umyć , oczyścić z szypułek przekroić na połówki i wyłożyć nim ciasto i posypać kruszonką. Piec ok 30-40 minut.

Na wierzch posypać kruszonką.

Przygotowanie kruszonki

Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać masło i dokładnie wymieszać aż składniki się połączyć.

 

2 Responses to Kruche ciasto z truskawkami i kruszonką

  1. super placuszek 🙂

  2. Justyna napisał(a):

    Moje ulubione do kawy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *