Kruche ciasteczka

Świąteczne kruche ciasteczka

Składniki

2 szklanki mąki krupczatki
szklanka mąki ziemniaczanej
200 g masła
szklanka cukru
5 żółtek
cukier wanilinowy

lukier, stopiona czekolada do dekoracji

Wykonanie :

Mąkę przesiać przez sito, wymiesza z cukrem . Dodać posiekane zimne masło i żółtka. Ciasto szybko wyrobić, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok pól godziny do schłodzenia.

Po schłodzeniu ciasto wałkować na grubość 5 mm, podsypując mąką. Wykrawać różne kształty i układać ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia .  Piec w temperaturze 190 stopni aż się zarumienią ok 10-15 minut.

Film jak przygotować ciasto kruche

Wystudzone ciasteczka udekorować lukrem lub stopiona czekoladą, można też posypać cukrem pudrem.

Leave a Reply