Kruche ciasteczka z konfitura lub galaretką

Kruche ciasteczka z konfitura lub galaretką

Ciasteczka można upiec w większej ilości, tylko część przełożyć. Jak skończą się zapasy, wtedy następna partie przełożyć ciasteczek. Można przekładać ulubionymi smakami konfitur i galaretek.

Składniki na ok.30-40 sztuk
400g mąki
3 żółtka
100g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
skórka starta z jednej cytryny
50g mielonych obranych migdałów
200g miękkiego masła
1 galaretka lub konfitura do przełożenia ciasteczek

Wykonanie:
Na stolnicy usypać z mąki kopczyk. Pośrodku zrobić dołek i wrzucić do niego żółtka, oba cukry, skórkę z cytryny oraz migdały. Dookoła rozłożyć płatki masła.
Zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto cienko rozwałkować i wyciąć ciasteczka np. serduszko. W połowie serduszek wyciąć w środku mniejsze serduszko, żeby powstała ramka. Piec na złoty kolor przez ok. 10 minut.


Jeżeli rozrabiamy galaretkę w szklance(250 ml) gorącej wody, gdy będzie już tężejąca wlewać do ciasteczek(ramki ciasteczka). Natomiast konfiturą smarujemy dolne ciasteczko i nakładamy ramkę.

 

6 Responses to Kruche ciasteczka z konfitura lub galaretką

  1. foodmania napisał(a):

    wprost uroczo się prezentują!!

    zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :)http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html

  2. Konczi i Szpileczka napisał(a):

    Bardzo fajne te ciasteczka!!

  3. Ania napisał(a):

    świetne ciacha 🙂 i mogą mieć dowolne smaki 🙂

  4. Salvador Dali napisał(a):

    wyglądają świetnie! 🙂 A jakie pyszne nadzienia.. <3 mniam!

  5. Agnieszka napisał(a):

    Ile czasu przechowujesz takie ciasteczka?
     

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *