Królewiec

Królewiec

Dobrze że już powoli kończy się ten zwariowany czas moich wyjazdów. Niby teraz byłam kilka dni u mamy, ale nie miałam wpływy na kuchnię bo tam rządziła w kuchni moja siostra. Przyjechała z Kanady na urlop z rodziną, maja inne gusta kulinarne, które nie bardzo mi do gustu przypadło. Więc się nie wtrącałam. Na szczęście już wszystko wraca do normy.

Dzisiejsze ciasto to bomba kaloryczna, ale czasami można sobie pozwolić na małe grzeszki. Ale za to po kolejnej porcji polecam dłuższy spacer.  

Składniki na ciasto miodowe:

30 dag mąki
2 łyżki miodu
15 dag margaryny (cała)
1 jajko
15 dag cukru
1 łyżeczka sody
Wszystkie składniki razem połączyć i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i upiec dwa placki.

Składniki na biszkopt:

4 jajka
½ szklanki cukru
½  szklanka mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę. Do ubitych białek powoli dodawać cukier, następnie powoli dodawać żółtka. Mąkę wymieszać razem z proszkiem. Powoli wsypać po brzegach naczynia i delikatnie wymieszać łyżką drewnianą.

 

Krem:

20 dag cukru
½ l mleka
1 ½ łyżki mąki pszennej
1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
2 cukry waniliowe
1 kostka masła

Z mleka odlać 1 szklankę i rozmieszać z mąką, resztę mleka zagotować z cukrem. Gdy mleko zacznie się gotować wlać mleko wymieszane z mąką, zagotować ciągle mieszając. Odstawić do wystudzenia.
Gdy budyń przestygnie zmiksować z masłem.

Mi wyszedł gruby biszkopt więc przekroiłam go na pół i przełożyłam masą wymieszaną z kakao.

Wystudzone placki miodowe i biszkopt, przekładamy masą. Ciasto miodowe masa, biszkopt, masa i ponownie ciasto miodowe.

Drugi placek miodowy polewamy polewą czekoladową i posypujemy mielonymi orzechami.

Polewa:

11 łyżek cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki wody
½ margaryny

Wszystkie składniki rozpuścić w garnku i przez chwilę gotować, ciągle mieszając. Polewać przestudzoną polewą.

8 Responses to Królewiec

  1. Salvador Dali napisał(a):

    oo..Kanda-ciekawe jak tam jedzą? 🙂

    Ale fakt-jak się w kuchni robi samemu, to najlepiej smakuje:D

    Ciachomeega, faktycznie trochę kaloryczne,ale tam-raz na jakiś czas 😉

    • Ela napisał(a):

      Bardzo tłusto, i wszystko popijają mlekiem. Ale to wszystko zależy kto co lubi.Ja już 14 lat nie mieszkam z mama i też nasze gusta kulinarne się różnią.

  2. Bożena napisał(a):

    Ciasto pysznie wygląda..a co do Kanady i jedzenia potwierdzam..Siostra męża mieszka w Kanadzie już dobrych kilkanaście lat..ale dopiero 2 lata temu jak była z córką  i mężem kanadyjczykiem , zauważyłam , że 7 letnia Olivia  i jej tata też wszystko [ nie ważne co , czy to mięso czy co innego ] popijają mlekiem.D.W tym roku też są w Polsce i byłi u mnie ..i jak zwykle Olivia prosiła o mleko do każdego dania..Pozdrawiam serdecznie..

  3. Ania napisał(a):

    ja na razie jeszcze mieszkam z mamą, a już mamy różne gusta kulinarne, bo moja mama gotuje tradycyjnie, a ja lubię wychodzić poza te kanony:)

    A co do ciacha, to choć kaloryczne to zapewne pyszne:)

  4. Angie napisał(a):

    Ciasto wygląda rewelacyjne, zjadłabym takie, o tak…: )

    Co do Kanady, dziwna przypadłość z tym mlekiem. Bardzo lubię mleko, ale, żeby wszystko nim popijać?; D

  5. galantyna.pl napisał(a):

    No to mój mąż i córka powinni pojechać do Kanady…oni też wszystko popijają mlekiem…a już obowiązkowo wszsytkie ciasta, ciasteczka, desery i inne słodkie dania:)

  6. Agnieszka napisał(a):

    Jej, rzeczywiście królewiec bo takie wysokie (chyba, że mi się wydaję) i dużo ma wartsw. Uwielbiam takie ciasta, ale jem je rzadko (chyba wyłącznie na jakiś przyjęciach).

  7. Natalia - Poezja Smaku napisał(a):

    Wspaniałe ciasto – pamiętam je z dzieciństwa. Wygląda imponująco

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *