Krokiety z mięsem

Krokiety z mięsem

Ciasto na naleśniki

Przepis na 12 sztuk

Składniki:

1/4  litra mleka

350 g mąki

30ml oleju

2 jajka

1/4 litra gorącej wody (przegotowanej)

 

Wykonanie:

Mleko, jajka i mąkę razem zmiksować, po dokładnym wymieszaniu dolewać stopniowo wodę, na koniec dodać olej, ok 2 łyżek zostawić na rozgrzanie patelni.

Farsz

Składniki:

1 duży filet drobiowy (ok 500g)

1 średnia cebula

3 łyżki oleju

sól, pieprz biały

jajko roztrzepane

bułka tarta

Sposób zawijania

Wykonanie:

Mięso ugotować (może też być z rosołu udka ) zmielić dodać zeszkloną cebulkę na oleju i doprawić przyprawami do smaku. Tak przygotowany farsz smarować na naleśnikach. Pozwijane naleśniki panierować w jajku a następnie w bułce tartej i podsmażyć na patelni w niewielkiej ilości oleju. Najlepiej smakują z barszczem do picia.

 

Pobierz przepis

Krokiety z mięsem (1557)

 

27 Responses to Krokiety z mięsem

  1. Danusia napisał(a):

    Bardzo dobry przepis:) Jeden mi co prawda pękł, ale najprawdopodobniej spowodowane to byo tym, iż miałam zbyt mało ciasta. Ogółem to żaden(mający odpowiednią ilość ciasta) nie pękł.

    Przepis jak najbardziej na plus.

  2. Patrycjusz napisał(a):

    Świetny przepis. Ciasto rewelacja. Dzięki i polecam!!! 

  3. Malibu napisał(a):

    Wyprobowalam i nie polecam tego przepisu.

  4. zawiedziona napisał(a):

    Jejuuu…Zdecydowanie NIE POLECAM !!! Nie widziałam jeszcze tak okropnego i rzadkiego ciasta. Naleśników nie dało się obrucić więc postanowiłam jednak zrobić je po swojemu i o dziwo żaden się nie rozwalił przy zwijaniu. Cała miska tego "cudownego" ciasta poszła się … ! Pozdrawiam.

  5. OMagdalenka napisał(a):

    Przepis najlepszy jaki wypróbowywałam ! Piszę o cieście, bo nadzienie miałam pieczarkowe. Polecam. Poprzedniczka chyba coś kręci, że wywaliła, bo przecież mogła dodać mąki i miałaby mniej rzadkie ciasto.

  6. kasia napisał(a):

    Ciasto wyszło bardzo rzadkie, nigdy mi takie rzadkie nie wyszło. Cała robota poszła do kosza:( Robiłam krok po kroku w/g przepisu, ale może coś pokręciłam. Tak, czy owak – ciasto mi się nie udało

  7. Marzena napisał(a):

    Bardzo dobry przepis, zawsze się udają. Polecam

  8. Kucharz napisał(a):

    Dziwię się bardzo tym którzy piszą, ze za rzadkie ciasto trzeba wyrzucić. Wystarczy dodać mąki i po sprawie. Chyba mają zerowe doświadczenie w kuchni skoro nie wiedzą, że praktycznie wszystkie potrawy można zagęścić maką, a tym bardziej ciasto którego podstawą jest wlaśnie mąka. 

  9. eryk napisał(a):

    Przepis na ciasto naleśnikowe świetny w swej prostocie. Nigdy jeszcze nie zrobiłem tak dobrych naleśników, świetnie nada się też na naleśniki z masłem orzechowym. Jeśli ktoś wyrzuca takie ciasto zamiast je ratować mąką to… 😉

  10. kaśka napisał(a):

    świetny przepis ciasto wyszło idealne a rodzince bardzo smakowało jak najbardziej polecam 😉

  11. Marek napisał(a):

    Swietny przepis. Dobry smak. Warto sprobowac I przekonac sie samemu. Pozdrawiam

  12. Magda napisał(a):

    Mnie także ciasto wyszło rzadkie, ale dodałam mąki i naleśniki świetnie się piekły. Wg mnie to jest przepis jest bardzo dobry. Polecam.

  13. Wdzięczna napisał(a):

    Super przepisa na ciasto,polecam z czystym sumieniem!Proszę się nie przejmować negatywnymi opiniami,bowiem z pewnością autorzy użyli złych proporcji,albo po prostu złośliwość i zawiść przez te osoby przemawia.Pozdrawiam cieplutko i życzę miłego dnia 🙂

    • Ela napisał(a):

      Bardzo sie ciesze że sie udały. A negatywnymi komentarzami, się nie przejmuję. Ja też nieraz robię coś według przepisu i tez mi nie wyjdzie (nawet rzeczy sprawdzone).

  14. Ania napisał(a):

    Mnie też ciasto wyszło rzadkie tzn. Nie takie jak zwykle robie na naleśniki mimo to spróbowałam co z tego wyjdzie i placki wychodziły idealne. Co prawda dwa mi sie troche rozerwały przy zwijaniu ale to wina zbyt małej ilości ciasta wlanej na patelnie- z tym musze dojść do wprawy. Na jakiej patelni smaży Pani naleśniki na krokiety ( chodzi o wielkość) ? Ja chyba wzielam za małą bo wyszło 15 naleśników i nie moglam az tam mocno zwijac boków jak jest to pokazane na zdjeciu

    • Ela napisał(a):

      Szczerze mówiąc nie wiem jaki jest rozmiar tej patelni. Dałam ją mamie i nie mam w domu. Od niedawna mam płytę indukcyjna, i jeszcze nie mam patelni do naleśników. Ale jak tylko będę z mamą w kontakcie to sprawdzę i dam znać, ale była dość duża:)

  15. Ania napisał(a):

    Dziękuje bardzo za odpowiedź:) Nastęnym razem spróbuje zrobic na większej. Osobiście polecam krokiety ze szpinakiem i mozarellą. Nawet dzieciaki znajomych , którym siłą trzeba wciskać zielenine zajadały się ze smakiem. Co prawda jadły je z ketchupem ale to i tak ogromny sukces biorąc pod uwage, że nawet jajecznicy nie ruszą jak nie da im się ketchupu:) 

    Pozdrawiam serdecznie

  16. nuta01 napisał(a):

    Jest rozbiezność w przepisie na naleśniki pomiędzy filmem a opisem. Na filmie jest 1 szklanka mleka, w opisie 1/2 litra (2 szklanki) i dlatego pewnie wychodzi rzadkie ciasto.

  17. nuta01 napisał(a):

    Dzisiaj zrobiłam naleśniki z niniejszego przepisu, wyszły wyśmienite :-).

  18. Jolka napisał(a):

    Jakim cudem za rzadkie, kiedy ja wręcz myślę, że są ciasto jest za gęste 🙂 Tak czy siak wychodzi znakomicie 🙂

  19. yaboni napisał(a):

    amoże odrobina soli do tego ciasta ?

  20. Piotr napisał(a):

    Ta witryna jest naprawdę rewelacyjna. Dziękuję i liczę na ciąg dalszy.

  21. Zachwycona! napisał(a):

    Przepis re-we-la-cja! *.*

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *