Kotlety z kaszy jaglanej z dipem czosnkowym

Kotlety z kaszy jaglanej z dipem czosnkowym

Składniki na kotlety:

 szklanka kaszy jaglanej
łyżeczka soli
odrobina pieprzu
jajko
łyżka mąki kukurydzianej
łyżka otrąb owsianych
natka pietruszki
½ czerwonej papryki
ząbek czosnku
olej do smażenia

Składniki na sos jogurtowy:

jeden jogurt naturalny
sól
odrobina soku z cytryny
3 ząbki czosnku

Wykonanie:

Ugotować kaszę jaglaną  na gęsto stosując proporcje : 1 objętość kaszy :2,5 objętości wody.

Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić na patelni na jednej łyżce oleju ( nie rumienić, jedynie podsmażyć do momentu aż cebula i czosnek zmiękną)

Do ugotowanej wystudzonej kaszy dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem, sól, pieprz, jajko, mąkę, otręby, posiekaną natkę pietruszki i pokrojoną w drobną kosteczkę czerwoną paprykę. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić sola i pieprzem .

Formować małe kotleciki, smażyć na oleju do momentu, aż kotlety będą chrupiące i złociste.

Aby przygotować sos należy wymieszać jogurt z solą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i sokiem z cytryny.

Dodaj komentarz