Kotleciki z kaszy jęczmiennej

Dziś prezentuję pierwsze danie bezmięsne.

Kotlet z kaszy jęczmiennej
Kotlet z kaszy jęczmiennej

Składniki:

100g kaszy jęczmiennej
3 pieczarki
2 jajka
1 średnia cebula
3-4 łyżki bułki tartej
2-3 łyżki oleju
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka masła
sól, pieprz

 

Wykonanie:

Kaszę ugotować i ostudzić. Trzy obrane pieczarki zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Posiekać cebulę i zarumienić na łyżce masła i dołożyć starte pieczarki. Poddusić chwilę, zdjąć z palnika i dodać do kaszy. Do masy wrzucić szczypiorek, dwa roztrzepane jajka i bułkę tartą. Przyprawić i uformować osiem kotlecików. Usmażyć je na rumiano na oleju.

Składniki na sos:

300g pieczarek
2 posiekane szalotki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki masła
1 szklanka śmietany 18%

Wykonanie:

Sos przygotować przed smażeniem kotletów.

Obrane pieczarki pokroić w plastry. Posiekane szalotki dusić na maśle. Dodać pieczarki. Kiedy zmiękną wlać śmietanę i natkę pietruszki i doprawić do smaku.

Dodaj komentarz