Korzenne ciasteczka z otrębami

Korzenne ciasteczka z otrębami

Moja córka chciała dać dla cioci prezent zrobiony przez siebie więc podarowała jej korzenne ciasteczka, które razem piekłyśmy.

Składniki:

350 g mąki pszennej
150 g otrębów owsianych
150 g sztucznego miodu
50 g cukru
1 ½ łyżeczki sody
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka kakao
100g masła
1 jajko

 

 

Wykonanie:

W dużej misce wymieszać mąkę z otrębami, cukrem, sodą i kakao. Masło rozpuścić i razem z jajkiem dodać do suchych składników w misce. Dokładnie wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować na placek o grubości 2-4 milimetrów. Wykroić foremkami kształty i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem i posypać orzechami (ja nie posypywałam bo syn ma uczulenie na orzechy). Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni, przez około 8-10 minut. Po upieczeniu można udekorować lukrem.

3 Responses to Korzenne ciasteczka z otrębami

  1. anula napisał(a):

    Smakowicie wyglądają:)

  2. Ania napisał(a):

    pysznie się prezentują:)

  3. AGA napisał(a):

    są przepyszne … juz je próbowałam, dzięki bardzo  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *