Kopytka

Dzisiaj po pracy był jeden z szybkich obiadów, czyli kopytka. Na pozór wydawało by się że to jest łatwe do zrobienia szybkie danie, ale mi zrobienie dobrych kopytek zajęło kilka lat. Pamiętam jak w dzieciństwie chciałam zrobić rodzicom obiad, nie dosyć że zrobiłam twarde ciasto to jeszcze wstawiłam do piekarnika kuchni kaflowej. Jak rodzice wrócili z pracy były tak twarde że nie dało się wbić widelca. Kiedyś robiłam z ziemniaków z dnia poprzedniego nie powiem były zjadliwe, ale nie tak smaczne jak ze świeżo gotowanych ciepłych ziemniaczków.

Kopytka z podsmażoną kiełbasą
Kopytka z podsmażoną kiełbasą

Składniki:

1 kg gotowanych ziemniaków
400 g mąki pszennej
2 jajka
szczypta soli

 

Kopytka z podsmażoną kiełbasą
Kopytka z podsmażoną kiełbasą

Wykonanie:

Ziemniaki przepuścić przez praskę, wysypać na stolnicę, zrobić wgłębienie i wbić jajko. Mąkę podsypywać stopniowo, wgniatać ją porcjami, bo wtedy mamy pewność lepiej wyrobionego ciasta, gdy już wyrobimy dobrze ciasto odkroić kawałek i zrobić z niego wałek, a następnie ciąć na małe kawałki. Gotować w osolonej wodzie ok. 5-7 minut, przed podaniem polać tłuszczem.

4 Comments Add yours

  1. Inspirowane Smakiem napisał(a):

    Wyglądaja smakowicie. Ja myślę nad kopytkami szpinakowymi alby dyniowymi. 🙂

  2. janitta napisał(a):

    Mniam!!:) Ale mi narobilas smaku:)

  3. MartaF napisał(a):

    Czy mogę zaprosić CIę do zabawy? http://wkuchennymraju.pl/index.php?/archives/198-Zabawa_towarzyska!.html

    Podoba mi się bardzo Twój blog i fajnie by było gdybyś wzięła udział 🙂

    1. Ela napisał(a):

      Dzisiaj wieczorem  jak wrócę do domu biorę sie za odpowiadanie na pytańka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *