Kopytka z batatów

Kopytka z batatów

Składniki

300g batatów (1 sztuka)
jajko
150-200 g mąki
½ łyżki mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
¼ łyżeczki pieprzu
łyżeczka soli

Wykonanie:

Batata obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odstawiamy do wystudzenia.

Po przestudzeniu batata przegniatamy przez praskę do ziemniaków, dodajemy jajko i mąkę ziemniaczaną, a następnie wszystko razem mieszamy.

Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do gotowej masy stopniowo dosypujemy mąkę, pszenną i cały czas mieszamy. Wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Jeżeli jest za rzadkie, dodajemy więcej mąki.

Gdy ciasto będzie już wyrobione formujemy kopytka na oprószonej mąką stolnicy.

Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy go na mniejsze kawałki.

Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie do momentu, kiedy wypłyną na wierzch.

Dodaj komentarz