Kopytka

KOPYTKA

Często są takie dni że nie wiemy co zrobić na obiad, lub mamy bardzo mało czasu, wtedy często robię kopytka. Ja zawsze robię ze świeżo gotowanych, jeszcze letnich, ale można tez zrobić z ziemniaków zimnych z dnia poprzedniego.

Kopytka

Składniki:

1 kg ugotowanych ziemniaków
400 g mąki pszennej
2 jajka
szczypta soli
1 łyżka oleju

Wykonanie:

Wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę. Zrobić na środku wgłębienie, do którego wlać roztrzepane jajko, szczyptę soli oraz mąkę. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką, ale nie za dużo bo kopytka po ugotowaniu będą twarde.

Kopytka

Na stolnicy posypanej mąka toczyć wałeczki o grubości ok 2 cm, lekko spłaszczyć i kroić ukośnie. W garnku osoloną wodę  doprowadzić do wrzenia, wlać łyżkę oleju. Wrzucać  i gotować aż wypłyną, po wypłynięciu gotować przez ok 2 minutki i wyciągać łyżką cedzakową na durszlak aby ociekły, następnie przełożyć na półmisek .

Kopytka
Kopytka

Gotowe   podawać do drugich dań lub ze skwarkami z boczku lub kiełbasy.
Najlepiej podawać ciepłe, ale jeżeli zostaną, można podsmażyć na patelni na rumiany kolor. Wiadomo że będzie to dodatkowa porcja pustych kalorii w postaci tłuszczu, ale czasami można sobie na to pozwolić. Przyznam się że mi nawet wtedy bardziej smakują.

2 Comments Add yours

  1. bardzo lubię, choć dawno nie jadłam 🙂

  2. Magda napisał(a):

    Pyszności, dawno nie jadłam domowych kopytek 🙂

Dodaj komentarz