Kolorowy ryż z warzywami

Kolorowy ryż z warzywami

Kolorowy ryż kupiłam już dość dawno, nie miałam motywacji, aby coś z nim zrobić. Aż nadszedł długo wyczekiwany dzień, aby go zużyć z warzywami. Było naprawdę pyszne.

Składniki:

2 woreczki ryżu kolorowego
1 mała cukinia
3 młode ziemniaki średniej wielkości ugotowane
1 mała puszka kukurydzy
kilka różyczek brokuła
200g mini marchewek mrożonych
1 filet z kurczaka
koperek
sól, pieprz do smaku, przyprawa do kurczaka

oliwa z oliwek

 

Wykonanie:

Brokuł i mini marchewki ugotować w osolonej wodzie. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Kurczaka pokroić na małe kawałki, oprószyć przyprawą do kurczaka i podsmażyć, na oliwie. Cukinie dokładnie umyć i pokroić na małe kawałki (jeżeli mamy większą cukinie to usunąć nasiona), podsmażyć na oliwie razem z ziemniakami. Gdy cukinia zmięknie dodać kukurydzę (odsączoną z zalewy),brokuł, marchewkę, kurczaka, koperek  oraz ryż. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku (można dodać też swoje ulubione przyprawy aby było bardziej pikantne, ja robiłam dla małych dzieci więc zrobiłam wersję łagodną)

 

 

2 Responses to Kolorowy ryż z warzywami

  1. galantyna.pl napisał(a):

    Uwielbiam takie dania – mix warzyw i do tego ryż!

  2. Ania napisał(a):

    pysznie, zdrowo i kolorowo 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *