Kluski kładzione II

Kluski kładzione

Wyjazd nie do końca nam się udał, bo nie było za bardzo śniegu, a nart wodnych niestety nie miałam. Ale przynajmniej w termach się wygrzałam.

Składniki na 5 porcji:

40 dag mąki pszennej
3 jajka
1 łyżeczka stopionego masła
½ szklanka letniej wody

Wykonanie:

Jajka dokładnie roztrzepać z wodą, stopniowo dodawać przesianą mąkę, staranie mieszając, potem wlać stopione masło, wsypać sól. Drewnianą łyżką lub mikserem wyrobić gładkie, lśniące ciasto. Im dłużej je wyrabiamy, tym pulchniejsze będą kluski. Metalową łyżeczkę zanurzać we wrzątku, nabierać małe kluseczki i wkładać do osolonego wrzątku. Gotować ok. 2 minut.

Można dodawać jako dodatek do zup, pieczonych mięs, duszonych jarzyn, lub też jako osobne danie.

5 Responses to Kluski kładzione II

  1. Ania napisał(a):

    oj wieki nie jadłam i nie robiłam, do gulaszu bardzo je lubię:)

  2. Salvador Dali napisał(a):

    ojej… najgorzej jak pogoda zawiedzie 🙁

    Ale kładzione kocham i mnie one humor poprawiłyby na pewno! 😀

  3. Pola gotuje napisał(a):

    O, też dawno nie jadłam, pysznie wyglądają!

  4. Ciążowe Zachcianki napisał(a):

    Kluski kładzione to jeden ze smaków dzieciństwa. Uwielbiam:)

  5. Agnieszka napisał(a):

    Czasami robię takie do zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *