Kisiel z „Kubusia”

Kisiel z "Kubusia"

Ostatnio często gotuje różne  kisiele dla mamy, i postanowiłam pierwszy raz zrobić sama, wyszedł naprawdę smaczny. Powiedziałam bym że nawet pyszny.

IMG_3555

Składniki na dwa pucharki:

60 ml soku typu „Kubuś” o dowolnym smaku (ja miałam banan, marchew, jabłko)
50ml kompotu z jabłek (w przepisie który dostałam, było sok z jednej połówki pomarańczy, ale akurat nie miałam w domu pomarańczy)
160 ml wody
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Sok z 100ml wody, cukrem oraz kompotem zagotować. Pozostałe 60 ml wody wymieszać z mąką ziemniaczaną i dodać do gotującego się soku. Mieszać aż zgęstnieje i lekko zacznie bulgotać.

 

 

9 Responses to Kisiel z „Kubusia”

  1. Salvador Dali napisał(a):

    domowe kisiele/budynie są bardzo smaczne! 🙂

    ten zachęca i kolorem i smakiem 🙂

  2. Galantyna napisał(a):

    Ładny kolorek Ci wyszedł 🙂

  3. foodmania napisał(a):

    szczerze mówiąc to nie wpadłąbym na to- super kisiel!

  4. Natalia - Poezja Smaku napisał(a):

    Lubię te domowe, zwłaszcza z owocami 🙂

  5. Ania napisał(a):

    bardzo fajny smak musi mieć ten kisiel 🙂

  6. Alicja napisał(a):

    Domowy kisiel, to DOMOWY kisiel, to znaczy, że nie bierze się soku ze sklepu, który ma koszmarne ilości białego niezdowego cukru, wystarczy wziąć OWOCE i je zmielić, zetrzeć, przetrzeć. Jeżeli ktoś chce zrobić ZDROWY kisiel – znajdzie przepis w sieci, bez przesłodzonych niezdowych soków sklepowych…. Halo…. Dbajmy o siebie i swoich bliskich… Ja dzieciu nie kupuję kubusia, bo uważam, że to niezdrowe, sokowirówka i owoce z ogródu, od znajomych czy z targu….POLECAM.

  7. wenus-lifestyle napisał(a):

    Fajnie musi smakować 😀

  8. Zakątek Smaku napisał(a):

    Domowe najlepsze! Pycha! 🙂

  9. Miniomki napisał(a):

    Nie ma to jak domowy kisiel 🙂 Mmm

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *