Pomysłowa kuchnia
Kapusta zasmażana

Kapusta zasmażana

Dzisiaj polecam kapustę zasmażaną

Składniki

1 kg kapusty kiszonej
2 średnie marchewki
1 cebula
sól do smaku
liść laurowy
ziele angielskie
½ łyżeczki słodkiej papryki
½ łyżeczki ostrej papryki
pieprz
½ łyżeczki kminku mielonego
1 łyżeczka ziół prowansalskich
 1 łyża masła
2 łyżki mąki

Kiszoną kapustę płuczemy w zimnej wodzie, a następnie gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.  Cebulę kroimy w drobna kostkę, a obraną marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach – podsmażamy na maśle i przekładamy do kapusty. Podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy przyprawy i chwilę dusimy. Mąkę rozrabiamy z niewielką ilością wody i wlewamy do kapusty. Dusić jeszcze około pięciu minut, mieszając co jakiś czas. Na koniec poprawić do smaku.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: