Kapusta czerwona z boczkiem

Kapusta czerwona z boczkiem

Przepis na tą kapustę dostałam od kuzynki. Jak jadłam ją podczas obiadu, była bardzo smaczna, ale jakoś nie jestem przekonana co do margaryny, ja bym chętnie zastąpiła, olejem, olejem smakowym lub oliwa z oliwek. Zdjęcia nie są zbyt ciekawe, były robione w biegu przed podaniem na stół. Obiad i tak był już opóźniony przez części gości (mnie i moja rodzinę).

IMG_5685
Składniki:
1 średnia główka kapusty czerwonej
300 g boczku wędzonego
2 łyżki octu winnego
1 jabłko
1 mała cebula
1 łyżka margaryny
sól, pieprz, kilka kropel maggi

IMG_5681
Wykonanie:
Kapustę poszatkować i podsmażyć na margarynie, co chwilę mieszając aby się nie przypaliła i podlewać wodą. Boczek pokroić w drobna kostkę i podsmażyć (bez dodatku tłuszczu). Cebule obrać drobno pokroić, dodać do boczku. Jabłko obrać zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Gdy kapusta będzie już miękka, dodać jabłka, podsmażony boczek, oraz doprawić do smaku.

2 Responses to Kapusta czerwona z boczkiem

  1. Ania napisał(a):

    takiej kapusty jeszcze nie jadłam…

  2. Salvador Dali napisał(a):

    nie spotkałam się jeszcze z taką kapustą! U mnie zazwyczaj gotuje się ją, dodaje starte jabłko, cebulkę 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *