Jabłecznik na kruchym cieście

Jabłecznik na kruchym cieście

przepis na średnią blachę

Składniki:

Ciasto:

10 dag cukru

50 dag mąki

20 dag margaryny

1 jajko

1 opakowanie cukru waniliowego

kilka kropel zapachu rumowego

2 łyżki cukru pudru

2 łyżki masła

Nadzienie:

1 kg jabłek

15 dag cukru

 

Wykonanie:

Jabłka umyć obrać, po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w cząstki, następnie rozgotować z cukrem na jednolitą masę i ostudzić. Z mąki, cukru, margaryny, jajka, cukru waniliowego, zapachu rumowego zagnieść ciasto. Następnie uformować kulę, owinąć w folię i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki, podzielić na dwie części, w stosunku 2:1. Mniejszy kawałek włożyć do zamrażalnika, a większy rozwałkować na cienki placek. Ciasto przełożyć na wcześniej wysmarowaną masłem blachę (można też wyłożyć papierem), uformować 2-3 cm boki. Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Na podpieczony spód wyłożyć upieczone jabłka, po czym zetrzeć na nią ciasto z zamrażalnika. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze 15 minut w temperaturze 180 stopni C, aż kruszonka lekko się zarumieni. Gotowe ciasto gdy lekko się ostudzi posypać cukrem pudrem.

 

Pobierz przepis na jabłecznik.

Jabłecznik (1048)

 

3 Responses to Jabłecznik na kruchym cieście

  1. Kulinarne pasję Ani napisał(a):

    Robię podobne, potwierdzam pycha!! a jeśli chodzi o temperaturę pieczenia to chyba wkradł się błąd 1800 C? 

     

  2. Kulinarne pasje Ani napisał(a):

    nie ma za co:) pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *