Jabłecznik z bezą

Jabłecznik z bezą

Dzisiaj polecam jabłecznik z bezą.

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej
250 g margaryny
2 łyżki śmietany
łyżeczka proszku do pieczenia
2/3 szklanki cukru
200 g cukru pudru
4 jaja
1 ½ kg jabłek
cukier wanilinowy
łyża masła do podsmażenia jabłek
2-3 łyżki cukru
łyżeczka cynamonu
sok z 1 cytryny

Do przesianej mąki dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy. Margarynę posiekać dodać do mąki oraz z 4 żółtkami (białka zostawić na piane), szybko zagnieść ciasto, które owijamy folią i na godzinę wkładamy do lodówki.

Ciasto rozwałkować, włożyć do wyłożonej papierem formy (o wymiarach 40×25), nakłuć widelcem i podpiec ok 20 minut w 200 stopniach.

Jabłka obrać, wyjąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Smażyć na maśle z dodatkiem cukru   do miękkości, na koniec dodać cynamon oraz sok z cytryny. Przestudzone jabłka wyłożyć na podpieczone przestudzone ciasto

Schłodzone białka, ubić na sztywno ze szczyptą soli, po czym dodać cukier puder i ubić  jeszcze raz, a pod koniec dodać sok z cytryny (zajmuje mi to om 15-20 minut, piana musi być bardzo dobrze ubita !!!). Do ubijanej piany z białek można dodać odrobinę mąki ziemniaczanej, która, obok soku z cytryny sprawia że beza nie opada podczas pieczenia.

Pianę przekładamy na jabłka tak aby nie dotykały brzegów ciasta.

Ponownie wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 40 -45 minut w 180 stopniach.

 Ciasto najlepiej kroić natłuszczonym nożem, wtedy beza nie rozpada się.

Dodaj komentarz