Izraelskie pierogi w zupie

KREPLACH – nazwa oryginalna

IZRAEL – kraj pochodzenia

 

Składniki:

2 jajka
½ łyżeczka soli
1 łyżka oleju
150-200g mąki
100g gotowanej wołowiny lub drobiu
po 2 łyżeczki siekanej natki pietruszki i pokrojonej w kostkę cebuli
1 łyżka oleju
½ łyżeczki soli
pieprz i imbir do smaku

 

Wykonanie:

Z wołowiny ugotować rosół. Po ugotowaniu wyciągnąć mięso do ostygnięcia.

Jajka roztrzepać z solą i olejem, stopniowo dodawać mąkę, aby powstało twarde ciasto. Rozwałkować  je możliwie cienko i pokroić w kwadraty o boku 5 cm. Mięso przekręcić przez maszynkę o bardzo drobnym sitku i zmieszać z pokrojoną i podsmażona na oleju cebulę. Doprawić przyprawami do smaku. Nadzienie nałożyć na kwadraty z ciasta. Ciasto złożyć w trójkąty. Brzegi dobrze przycisnąć obtoczonym w mące widelcem. Pierogi ułożyć na posypanej mąką stolnicy i odstawić na 60 minut; następnie gotować 15 minut w wodzie na małym ogniu.

KREPLACH są odświętnym dodatkiem do bulionów w czasie świąt Purim, Rosch Ha-Schana lub Jom Kippur.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *