Indyjskie chlebki drożdżowe

Indyjskie chlebki drożdżowe

Składniki: 

150 ml letniego mleka
2 ½ łyżki cukru
2 łyżki suchych drożdży
500 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
150 ml naturalnego jogurtu
2 łyżki oleju
jajko
½ łyżeczki soli
mąka do podsypania

Wykonanie:

Mleko mieszamy z ½ łyżki cukru i drożdżami, odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do dużej miski, dodajemy resztę cukru, zaczyn drożdżowy, jogurt roztrzepany z olejem, jajkiem i solą. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy przez 10 minut. Formujemy kulę, delikatnie nacieramy niewielką ilością oleju, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto zagniatamy ponownie na podsypanym mąką blacie, dzielimy na mniejsze części. Z każdej formujemy placek, rozciągając ciasto na boki. Rozgrzewamy mocno patelnię (żeliwna  lub grillową), na suchej kładziemy placek i przypiekamy, aż miejscami zacznie się przypalać, po czym odwracamy i dopiekamy.

Dodaj komentarz