Idealne ciasto do pierogów

Wiadomo  że kluczem do przygotowania pysznych pierogów jest nie tylko farsz ale i ciasto. Dobre ciasto na pierogi powinno być elastyczne, lepkie, gładkie oraz bardzo miękkie. Ciasto na pierogi  powinno się dobrze formować oraz nie stwarzać problemów przy sklejaniu pierogów. Idealne proporcje między mąka a woda powinny zagwarantować , że ciasto nie rozpłynie się i nie rozklei podczas gotowania.

Rezygnacja z dodatku jajek do ciasta zapewnia że ciasto ma bardziej plastyczną konsystencję oraz nie lepi się do rąk

Składniki :

500 g mąki pszennej
125 ml przegotowanej letniej wody
sól

Wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie i wlewać  małymi porcjami letnią przegotowaną wodę. Wymieszać oba składniki, do momentu ich połączenia. Ciasto najlepiej zagniatać rękoma, można jednak używać do tego także drewnianej łyżki.  W trakcie ugniatania dodawać kolejne porcje wody. Gdy ciasto uzyska plastyczną i jednorodną konsystencję, oznacza to że jest gotowe.

Miskę nagrzać nad garnkiem z ciepłą wodą, gdy miska będzie już ciepła przykryć nią ciasto i pozostawić aby „odpoczęło” do momentu aż miska będzie zimna.

Z tak przygotowanego ciasta wyjdą  nam na pewno pyszne pierogi z dowolnym nadzieniem.

Leave a Reply