Gulasz po węgiersku

Gulasz po węgiersku

Składniki:

½ kg szynki z kulki
3 papryki kolorowe
2 średnie marchewki
1 cebula biała
2 ząbki czosnku
6 pieczarek
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz, papryka w proszku ostra i łagodna, kminek mielony
1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
2 łyżki mąki
3 łyżki oleju

Wykonanie:

Mięso opłukać, pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, aż się zarumieni i przełożyć do rondla. Czosnek przecisnąć przez praskę, cebule pokroić w pół talarki. Marchewkę pokroić w cienkie talarki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki.

Na tłuszczu, który nam pozostał po smażeniu mięsa podsmażyć czosnek i cebulę. Następnie dorzucić marchew i połowę pokrojonej papryki, pieczarki pokrojone w pół talarki. Podsmażyć chwile warzywa i przełożyć do mięsa. Podlewać wodą , dodać przecier pomidorowy, liście laurowe i ziele angielskie. Dodać przyprawy Pamiętając o tym, że gulasz powinien być dość ostry.

Dusić ok 40 minut pod koniec dodać resztę papryki, aby się nie rozgotowało. Podprawić mąką . Gulasz powinien być gęsty.

Przepisu na placki nie podaje bo każdy robi według swojego sprawdzonego przepisu. Ja osobiście dwa razy podchodziłam do robienia placków na zdjęcie , gdyż smak placków zależy w dużej mierze od ziemniaków  jakich użyjemy.

Dodaj komentarz