Gołąbki

gołąbki

Jak zawsze po pracy wstąpiłam wczoraj do osiedlowego warzywniaka, a tam młoda kapusta już leżała na półkach. Wiem że jeszcze nie jest na nią sezon i nie jest taka jak powinna być, ale moje oczy nie popuściły i musiałam kupić. Z kapusty zrobiłam pyszne gołąbki, których u nas w domu już dawno nie było.

Składniki na 6 porcji:

300 g ryżu
500 g mięsa mielonego z łopatki
2 jajka
1 litr bulionu warzywnego
1 cebula
60g masła
sól, pieprz, zioła prowansalskie

Wykonanie:

Ryż ugotować w osolonej wodzie. Cebule posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. Do ryżu dodać mięso, cebulkę, jajka, zioła, sól, pieprz. Farsz dokładnie wymieszać i odstawić. Z kapusty usunąć ostrym nożem głąb i włożyć ją do gotującej wody. Ostrożnie oddzielać kolejne liście. Zewnętrzne liście układać na dnie, naczynia żaroodpornego. Na każdy liść nakładać porcję farszu i zwijać dość ciasno od nasady. Zwinąć brzegi liścia do środka i tak przygotowane gołąbki układać w naczyniu żąroodpornym. Przykryć pozostałymi liśćmi, zalać bulionem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. godzinę.

7 Responses to Gołąbki

  1. Mania z Poznania napisał(a):

    Gołąbki, to chyba najlepsza rzecz , którą mogłas zrobić z kapustki. Szczególnie, jesli dostałas młodą 🙂

  2. Ania napisał(a):

    ale kusisz!:) a ja głodna wróciłam:P

  3. Salvador Dali napisał(a):

    z młodej jeszcze nie jadłam, ale fajny ten kolor;D

  4. Milena napisał(a):

    Dawno nie jadłam, a gołąbki wielbię :))

  5. Ze smakiem napisał(a):

    z młodej najlepsze, daaaawno nie jadłam takich

  6. martawkuchni.blog.pl napisał(a):

    Uwielbiam gołąbki pod każdą postacią:)pięknie ci wyszły:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *