Gołąbki w papryce

Gołąbki w papryce

Gołąbki w papryce są mniej pracochłonne niż w kapuście, a jednocześnie bardzo smaczne. Ostatnio podczas rodzinnych uroczystości znajoma robiła gołąbki i do podsmażanej cebulki dodała przecier pomidorowy. Były naprawdę smaczne. POLECAM.

Składniki:

6 średnich papryk
2 woreczki ryżu po 100g
400g mięsa mielonego
1 średnia cebula
2 jajka
2 łyżki przecieru pomidorowego
sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, kostka rosołowa

Wykonanie:

Ryż ugotować i wystudzić. Cebulkę obrać i drobno pokroić, podsmażyć na oleju. Gdy już się lekko zarumieni dodać przecier pomidorowy i chwile jeszcze podsmażyć ciągle mieszając. Do wystudzonego ryżu dodać, mięso, cebulkę, jajka i doprawić do smaku. Dokładnie wymieszać.
Z papryki ostrożnie odciąć górę i wyjąć gniazda nasienne.  Doprawiony farsz nakładać łyżką do papryk, lekko ugniatać. Gdy już nałożymy farsz, przykryć.
Wszystkie papryki poukładać w naczyniu żaroodpornym. Kostkę rosołowa rozpuścić w gorącej wodzie wlać  do naczynia(wody ma być minimum do połowy papryki), dodać ziele angielskie oraz liście laurowe.
Piec w temperaturze ok 180 stopni przez ok 90 minut.

 

 

2 Responses to Gołąbki w papryce

  1. Ania napisał(a):

    bardzo lubię faszerowane papryki o tej porze roku 🙂

  2. Salvador Dali napisał(a):

    ja bym zapiekła bez kostki rosołowej, a w pomidorowym sosie :)Ale co kto lubi, wyglądają na bardzo smaczne 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *