Gnocchi ziemniaczane z papryką

Gnocchi ziemniaczane z papryką

Dzisiaj polecam gnocchi ziemniaczane z papryką.

Gnocchi ziemniaczane z papryką
Gnocchi ziemniaczane z papryką

Składniki na 6-8 porcji:

1 duża czerwona papryka

½ kg manioku

½ zwykłych, mącznych ziemniaków

300g mąki

2 jajka, lekko ubite

1 łyżeczka papryki ostrej w proszku

500 ml sosu pomidorowego

2 filety z kurczaka

przyprawa do kurczaka

2 łyżki oleju

Wykonanie:

Filety z kurczaka pokroić w plasterki oprószyć przyprawą do kurczaka i podsmażyć na oleju. Podsmażony przestudzony filet pokroić na małe kawałeczki.

Paprykę przekroić na pół, oczyścić z nasionek i włókien. Ułożyć połówki skórką do góry pod rozgrzanym rusztem i piec przez 8 minut albo do czasu, aż skórka zacznie pękać i czernieć. Włożyć podpieczoną paprykę do woreczka  foliowego i odstawić do wystygnięcia, następnie ściągnąć skórkę.

 

Maniok  i ziemniaki ugotować  na parze lub w dużym garnku do miękkości. Odstawić do wystudzenia, po wystudzeniu zmielić przez maszynkę razem z papryką.

 

Zmielone ziemniaki, maniok, paprykę połączyć z mąką(mąkę dodawać stopniowo), roztrzepanymi jajkami i ostrą papryką . Delikatnie wyrabiać przez ok 5 minut, podsypując w razie potrzeby więcej mąki do uformowania gładkiej masy.

Ciasto podzielić na cztery części. Na lekko oprószonej mąką stolnicy utoczyć z każdej z nich długi walec grubości ok 2 cm, następnie pokroić na kawałki szerokości 2,5 cm. Nadawać kawałkom owalny kształt i delikatnie przetoczyć je po lekko umoczonej wypukłej powierzchni widelca.  Gotowe rozłożyć na oprószonej mąką tacce i przykryć do czasu gotowania.

Zagotować wodę w dużym garnku i partiami wrzucać gnocchi na osolony wrzątek. Każdą patię gotujemy około 2 minut albo do czasu wypłynięcia.  Gotowe przekładać łyżką cedzakową na talerze.

Kluseczki polać ciepłym sosem pomidorowym i posypać małymi kawałeczkami podsmażonego kurczaka.

Ja użyłam sos do spaghetti – pełen dojrzałych pomidorów, podgrzewając sos dodałam do niego aby wzmocnić smak 2 ząbki zgniecionego czosnku oraz doprawiłam bazylią i oregano.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *